Mantelzorg

U bent mantelzorger als u onbetaald en voor langere tijd zorgt voor familieleden, vrienden of kennissen. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, ouderdom of een beperking. Mantelzorg kan zwaar zijn, vooral naast een baan. Vaak kiest u er niet voor om mantelzorger te worden, maar overkomt het u. Om ervoor te zorgen dat u niet overbelast raakt, zijn er verschillende soorten hulp.

Ben je een jongere die voor een naaste zorgt, zoals een ouder, broer of zus?

Dit heet mantelzorg. Kijk op de website van MantelzorgNL voor meer informatie over mantelzorg.

Wil je er met iemand over praten? Op school kun je terecht bij je mentor of het schoolmaatschappelijk werk. Ook de gemeente geeft informatie en advies. Of ze verwijzen je door naar deskundige hulp.

Zorgt u voor iemand met dementie en bent u op zoek naar activiteiten?

Vraag naar de mogelijkheden bij Alzheimer Nederland. Ga naar het Alzheimer Café voor contact met lotgenoten. U leert er ook hoe u met dementie om kan gaan. De toegang is gratis. Bij Stichting BOOM in Utrecht leent u spel- en activiteitenmateriaal voor mensen met Alzheimer.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Alzheimer Café Houten

Alzheimer Café Houten verzorgt bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken heeft. Elke tweede maandag van de maand (met uitzondering van juli en augustus) van 19.00 - 21.30 uur in het Haltna Huis.

Het Kant
193
3995 GZ
Houten
Toon op kaart (1)
x

Stichting BOOM

Nevadadreef
23A
3565 CA
Utrecht

Bent u op zoek naar iemand die de mantelzorg tijdelijk kan overnemen?

Als familie en vrienden niet kunnen helpen, zijn er andere mogelijkheden. Misschien heeft u recht op respijtzorg. Respijtzorg betekent dat iemand anders de mantelzorg tijdelijk van u overneemt.

Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen
  • de persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres

Uw vervanger kan zowel een vrijwilliger als een beroepskracht zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is en wie dat kan doen. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website bij mantelzorgvervanging hoe dat werkt.

Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Gaat het om zorg voor dag en nacht? Vraag dan respijtzorg aan bij de gemeente. Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Kijk op de website van de zorgkantoren.

Op de website van MantelzorgNL staat een overzicht van organisaties voor mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Kijk voor meer informatie over mantelzorg op de pagina van Zo zorg ik.

Via Handjehelpen of de Stichting Present kunt u een vrijwilliger zoeken. Of misschien kan een vrijwilliger van NPV-Thuishulp praktische hulp bieden.

U kunt voor advies terecht bij Steunpunt Mantelzorg Houten van 'van Houten&co'.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Handjehelpen - regio Utrecht

Vrijwilligers en stagiairs helpen kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen.

Pallas Athenedreef
12
3561 PE
Utrecht

Stichting Present

Bezoekadres

Dijkhoeve
1
3992 XV
Houten

Postadres

Dijkhoeve
1
3992 XV
Houten

Handen in Huis

Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 08.30 - 16.30 uur, vrijdag 09.00 - 14.00 uur.

110
3980 CC
Bunnik

MantelzorgNL - overzicht lidorganisaties

Organisaties voor mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Zorgkantoren

Overzicht van zorgkantoren.

Zo zorg ik - mantelzorg

Bent u op zoek naar emotionele steun voor mantelzorgers?

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. MantelzorgNL biedt informatie, advies en een luisterend oor. Wilt u uw verhaal kwijt? Bel dan met de mantelzorglijn van MantelzorgNL.

Of neem contact op met Steunpunt Mantelzorg Houten van 'van Houten&co'. Zij kunnen u helpen met uw vragen en problemen.

Bent u op zoek naar kennis voor mantelzorgers?

Medewerkers van Steunpunt Mantelzorg Houten kunnen informatie en advies geven. Zij kennen de mogelijkheden van hulp aan mantelzorgers in Houten. Vitras biedt cursussen aan voor mantelzorgers.

Op DementieOnline staat informatie, tips en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie. Download het boekje met ervaringsverhalen en praktische informatie. Of neem contact op voor gratis advies via telefoon of e-mail.

Zorgt uw kind voor u? Op Kop Op Ouders vindt u informatie en tips. Op het forum kunt u met anderen chatten over iets voor uw kind doen.

Ook op GGnet vindt u meer informatie en advies voor familie van patiënten.

Zorgt u voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?

Informatie en advies krijgt u bij NAH-info. Zij geven ook voorlichting en nuttige cursussen, ook voor partners en familieleden. Of vraag hulp aan Boogh. Verlies en zo... richt zich op jongeren met NAH.

Verlies en zo... - hersenletsel

Hofspoor
4
3994 VZ
Houten

Boogh

Boogh is specialist op het gebied van begeleiden, behandelen, trainen en re-integreren van mensen met hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte in Midden-Nederland