Aardig voor anderen, goed voor uzelf

Zou u zichzelf omschrijven als 'vriendelijk'? En zo ja, wat betekent vriendelijkheid voor u? Het is een term die we veel gebruiken maar waarvan niet altijd duidelijk is hoe dit nu precies vertaalt moet worden in ons dagelijkse gedrag. Terwijl een beetje vriendelijkheid een groot verschil kan maken in het contact met de mensen om ons heen. 
 

Aardig en tegelijk zakelijk zijn gaat niet samen. Toch?

In zakelijke situaties wordt aardig zijn vaak gezien als zwakte. Alsof iemand die aardig is voor anderen ook meteen over zich heen laat lopen. Of als hypocriet: iemand die zo aardig is, verwacht daar vast iets voor terug. Maar in de basis betekent aardig zijn niets anders dan oog hebben voor een ander en niet alleen voor uzelf. 
 

Een aardig voorbeeld

Stel dat enorm slecht weer is; het regent en het waait hard. U loopt over straat als ineens de wind uw paraplu vangt en binnenstebuiten keert. U probeert de paraplu weer om te keren maar de wind maakt dit bijna onmogelijk. Stel nu dat er een man op u af komt lopen en vraagt of hij u mag helpen. Denkt u dan direct dat die man uw portemonnee probeert te stelen, denkt u dat u het zelf wel kunt of accepteert u zijn hulp? Hoe fijn is het wanneer u het laatste doet en u een minuut later weer droog uw weg kunt vervolgen? Zo’n kort moment van hulp aanbieden en hulp accepteren verbindt mensen op een positieve manier met elkaar. Het geeft degene die hulp bood een prettig gevoel om iets voor iemand te betekenen en degene die hulp kreeg een goed gevoel er niet altijd alleen voor te staan. En het is zo eenvoudig!
 

Een positieve behoefte aan contact

Aardig zijn is iets anders dan aardig gevonden willen worden. Het laatste komt vaak voort uit de angst om niet goed genoeg te zijn en een negatief zelfbeeld. Aardig zijn heeft vooral te maken met de positieve behoefte om contact te maken, interesse te tonen en voor anderen klaar te staan wanneer ze het even niet alleen kunnen. Zonder daar iets voor terug te verwachten.
 

Mannen versus vrouwen

Vooral vrouwen en meisjes leren dat het belangrijk is om aardig te zijn. En dat als ze dat niet zijn, ze een koud kreng zijn. Bij mannen en jongens is het omgekeerd; die leren dat aardig zijn zwak is en ‘vrouwelijk’. Iemand helpen kan wel maar alleen als de man daarbij zelf als een soort held optreedt. Terwijl zowel een aardige man of vrouw ook iemand kan zijn die onderhandelt, gehoord wordt, zelfvertrouwen uitstraalt, achter zijn/haar besluiten blijft staan en omgaat met conflicten zonder te hoeven schreeuwen.

Door aardig te zijn voor anderen, bent u goed voor uzelf. Maar door ook aardig te zijn tegen uzelf bent u beter in staat er te zijn voor anderen. Probeer het eens!